Gastrochem, Ruggell, Liechtenstein, Austria

  • épülettípus:
  • ipari épületek
teljes képernyő bezárás

In Ruggell, Liechtenstein stands a unique building in terms of combining different construction materials. It is where Peikko’s DELTABEAM® Composite Beam was used for a wood-concrete composite deck for the first time. The showroom and manufacturing premises of industrial kitchens manufacturer Marxer Gastrochem AG, was completed in the summer of 2011.

Hans Riedmann, Technical Manager at Peikko’s Austrian unit in Weiler said cooperation with Schaan Engineering Office in Liechtenstein started from an informal discussion on Peikko’s different solutions. “We were discussing with Harald Denifle, a Civil Engineer at Schaan Engineering Office, about the suitability of punching reinforcements, when the topic moved to DELTABEAM® Composite Beam and wooden floors. I showed a picture of DELTABEAM®s and Denifle wondered if they could be used to build a wooden deck,” Riedmann said. “I thought why not and promised to do a few calculations on the issue.”

DELTABEAM® size-wise “an ideal solution”

The discussion soon evolved into an order of DELTABEAM® Composite Beams manufactured by Peikko’s Slovakian factory. Orders were completed in January and February 2011 and the building was finished over the summer. According to Denifle, DELTABEAM® provided an ideal solution because of the height of the rooms at Gastrochem’s premises. “There was really no space for other solutions, which are all quite high compared to DELTABEAM® Composite Beams,” he noted. The wooden floor also had to be stabilized which the static work did. “Overall I’m very pleased with the project and keen to use Peikko’s DELTABEAM® again – both in connection with wooden decks as well as concrete,” Denifle said.

Multiple challenges

In general it is relatively straightforward to combine the wood-concrete composite slabs with DELTABEAM® Composite Beams, said Jan Gajdosik from Peikko Austria, responsible for the calculating the details. “But for this project the shallowest possible DELTABEAM® was requested. Slenderness ratio of the span and height was 9800/265=36/1 for a continuous beam,” he noted. The biggest challenges involved in the project were the stiff beam connection calculations, the deformations of the DELTABEAM® and the natural frequency of the composite deck, Gajdosik said. “Horizontal stiffness of the building comes from three staircases made of massive concrete. All outside walls are done with wooden sandwich structures,” he explained. “Above the wood-concrete composite slabs there is just 5 centimetres of floor with sound isolation. There is no top concrete which could level DELTABEAM® deformations.

To compensate dead weight deflections a small precamber was applied to the DELTABEAM® Composite Beams, which in practice appear to be horizontal due to the long span. The natural frequency structure is close to 4,6 Hz, which is very good for the usability of the deck.” The natural frequency of the building was calculated by using FEM model. Stiff Gerber connection was used to reduce deformations of DELTABEAM® Composite Beams. “The connection between DELTABEAM®s was done with massive end plates in the Gerber joint and with eight instead of two standard bolts,” Riedmann added. By using two long stiffener plates in the bearing area, the span lengts of main continuous beam could be reduced. This helped also to reduce the deflection of DELTABEAM® Composite Beams.

A further special detail of the Gastrochem premises is a composite connection between the wood-panel and the DELTABEAM®. A traditional connection between a hollow-core slab and a DELTABEAM® is easy to make. “But it was important to have full horizontal and vertical shear connection between the wood-concrete composite slab and the DELTABEAM®. Because of this requirement it was decided to have additional shear connectors on the edge of the wood-concrete composite slab,” Riedmann explained. Denifle decided to use special shapes of shear keys in the wood-concrete composite slabs, which provided the full shear resistance. Additional reinforcements were used to provide the building fire resistance R30. After all installations the joint was filled with concrete to get the full composite connection.

bővebben down-arrow.png

projekt adatok

fejlesztő:
Marxer Gastrochem AG, Ruggell
kivitelező cég:
Matt Baugeschäft Anstalt, Ruggell
szerkezettervező:
Ingenieurbüro Harald Denifle AG, Schaan
építész:
Bargetze & Partner Architekten SIA, Triesen
szállítás éve:
2011
átadás éve:
2012

Alkalmazott Peikko megoldások

További információ

Contacts

Reinhard Ertl, mobil +43 664 3418475
Back to reference search